Min Gastric Bypass story

Jag hade inte tänkt att berätta för alla om min Gastric Bypass story, men idag blev jag så arg och ledsen på sjukvården så jag känner att jag måste göra min röst hörd! Problemet är att vi som gjort denna Operation och som har fått svåra komplikationer får kämpa livet ur oss för att få behandling och nästan ingen av dessa svåra livslånga komplikationer varnas det om. Jag vill att folk ska veta vad som kan hända när man gör en Gastric Bypass, jag vill att dom som vill göra denna operation tänker en extra gång innan dom opererar sig. En operation som skulle ge mig ett underbart aktivt liv gav mig istället ett helvete, this is my gastric bypass story…

2007 vägde jag ca150kg efter mycket om och men beslutade jag mig för att göra en gastric bypass detta va min sista utväg för att gå ner i vikt och må bra.Jag drömde om att kunna handla kläder i ”vanliga” butiker, träna, gå långa promenader med våra hundar och leva ett aktivt liv. Jag hade verkligen testat allt för att gå ner i vikt utan resultat i 10år. Jag tränade 3ggr/v och åt rätt, jag hade väldigt bra kondis men jag gick inte ner i vikt…!

Minns att jag 2005 körde maraton spinning (ca 4h) på gymmet i Gävle och då vägde jag ca130kg och klarade det galant.

I oktober 2007 tog jag ett av det de bästa och viktigaste beslutet i mitt liv, att jag skulle göra en Gastric Bypass i december samma år. Idag fem år senare inser jag att det va nog det sämsta beslutet jag någonsin gjort i mitt liv.

Jag har visserligen tappat över 50kg, men jag lever med kronisk smärta i magen, jag äter massor smärtstillande piller, jag kan inte träna och i det stora hela kan jag inte leva ett normalt aktivt liv som jag drömde om innan jag gjorde min Gastric Bypass.

När jag vaknade upp dagen efter min GBPoperation hade jag en enorm smärta på min vänstra sida ganska högt upp nära revbenen. Denna smärta lever jag med än idag. Då sa dom att det kan göra lite ont efter en operation, men att det snart blir bättre. Det har  snart gått 5 år sen jag gjorde min Gastic Bypass Operation på Sophiahemmet och mina läkare vet ännu inte vad det är för fel på mig ev att det kan vara nervsmärtor säger min Smärtläkare på Danderyd, men dom är inte säkra för mina symptom tyder inte riktigt på det.

Denna smärta påverkar mitt liv väldigt negativt dels har jag inte kunnat träna ordentligt på fem år så min kondis är nog som vilken 100åring som helst. Smärtan är vissa dagar helt olidlig, ibland har jag så ont att jag inte kan röra mig och mina värktabletter hjälper inte. En vanlig dag brukar jag ligga på 6-7 i smärta på skalan 1-10 när jag kommer hem efter jobbet är det högre. För att lindra smärtan äter jag 4-6 ketogantabletter/dag, 6-8 tradolantabletter/ dag + att jag äter 200 lyrica och 120 ariclaim / dag för dom TROR att det kan vara nervsmärtor.

Ibland har jag så extremt ont när jag kommer hem från jobbet att jag inte kan gå själv från bilen in till huset (ca40meter), utan jag blir tvungen att ringa min man eller son så dom kan komma och hjälpa mig in.

Pga denna smärta har jag fått åka ambulans till Danderyds Sjukhus fyra gånger och tre av dom gångerna har dom opererat mig akut. Jag har även blivit opererad ytterligare fyra gånger, men då har det varit planerade operationer, för doktorn har då trott sig veta att dom kan finna felet som osakar smärtan.En gång fann dom  läckage på tarmarna en annan gång fixade dom till en trång passage på en tarm som går till magen som dom trodde kunde orsaka smärtan. Men inga av dessa operationer har gjort så min smärta har försvunnit eller minskat.

Jag har nog genomgått alla olika slags röntgenmetoder som finns både en och två gånger. Hösten 2009 trodde dom att dom hittat felet, då trodde dom att jag fått en kronisksjukdom på tarmen. Någon månad senare var vi tillbaka på noll, det va ingen kronisksjukdom, min smärta är kvar och jag och mina doktorer är lika ovetande som vanligt.

Den 9/8-2012 blev jag tvungen att åka till Danderyds Sjukhus igen pga av mina magsmärtor. Jag fick massor med smärtstillande morfin/ketogan och jag  lyckades avstyra en akut operation, de gånger jag åkt in akut tidigare så har dom trott att det är tarmvred och pang bom ligger man på uppvaket och har gjort en operation helt i onödan, för läkarna hittade inget tarmvred eller va det nu va dom letade efter när dom cutta upp mig.
Jag blev inlagd för observation och fick träffa min smärtläkare på morgonronden den 10/8-12. Jag fick för första gången två ketogantabletter av honom för att lindra smärtan. Dom lindrade inte bara smärtan den försvann nästan helt!

Den 10/8-2012 kommer jag minnas för alltid med glädje och även tänka på när smärtan e som värst, det va nämligen den första dagen sen december 2007 som jag va helt smärtfri! Det kanske va den enda dagen i mitt liv som jag fick känna så. Det låter hemskt men nu vet jag iaf att det går att bli smärtfri om än bara för en liten stund, det har jag inte trott fram tills idag. Nu 15/9 -2012 är allt som vanligt igen…


Del 2 http://www.icecrown.se/2012/09/16/min-gastric-bypass-story-del-2/

7 Comments

 1. Detta är första gången jag läser om nån som har råkat ut för samma helvete som jag efter GBP som skulle göra mitt liv så mycket lättare och bättre. Istället lever jag som du, med en kroniskt smärta 24/7 vecka in och månad ut, år efter år.
  Läkarna säger att de inte vet vad som är fel och de har helt plötsligt ingen skyldighet att hjälpa mig. Nu har det gått så långt så detta har även drabbat min matstrupe så jag kan inte äta alls.
  Jag ser att du inte är så aktiv på sidan, men hoppas att du ser min kommentar i alla fall.
  MVH Janeth

  • 24 april, 2015

  Tack för att du länkat till min sida.

  • 24 april, 2015

  men fy hur är det med dig nu? jag har bytt kost helt sen feb 2015 och mår bättre än tidigare men har fortfarande ont. men äntligen kan jag röra på mig igen. ska skriva ett nytt inlägg snart

  • 2 november, 2015

  Hör gärna av dig haft ungefär samma problem

Trackbacks

  Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'col_pings' not found or invalid function name in /storage/content/87/172487/icecrown.se/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php on line 174 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'col_pings' not found or invalid function name in /storage/content/87/172487/icecrown.se/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php on line 174 Warning: call_user_func() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'col_pings' not found or invalid function name in /storage/content/87/172487/icecrown.se/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php on line 174

Add a comment